Se billeder & rejseberetning fra 2003/2004 HER
Se billeder & rejseberetning fra 2002/2003 HER
Se billeder & rejseberetning fra 2001/2002 HER

Rejseberetning

Rejsebeskrivelse fra Årets højdepunkt 2005 Nordisk mesterskab i Åsarna i Sverige

Med afrejse mod Åsarna i Sverige med færgen d.  4.2.05 kl. 22.30 fra Frederikshavn, var denne hundeferie begyndt for denne gang. Vi (Birgitte, Jan Erik, Zander og Zara) kørte fra Finderup kl. 19.30 sammen med Inge og HP, Birgittes mor og far som havde valgt at holde vinterferie/babysitterferie sammen med os i Åsarna. Annette og Lars skulle vi mødes med ved færgen.

5.2.: Ca. kl. 13, 11 timer efter landgang i Gøteborg ankom vi til Kvarnsjö C bilen og perfekt køre vejr. For 1. gang ud af 4 har vi kørt på så frie veje, der var glat flere steder men nemt farbar. Det er ny rekord, de andre gange har det taget omkring 12 timer for de ca. 850 km inkl. Hundeluftepauser. Så var det om at få pakket ud!

6.2.: Hundetræning på slæde stod som 1. prioritet denne formiddag i det smukke landskab. Vejret var fint, der frøs kun ca. -6° men desværre var sneen af ældre dato. Der var is overalt og sneen var meget krystalliseret, det var tydeligt længe siden der var kommet sne. Kjell vi boede hos havde lavet et træningsspor på ca. 10 km til vi skulle komme. Enkelte hunde fik sokker på, og Kjell, Zander og jeg skulle føre an på snescooteren. Zara sov godt i sin barnevogn. Alt var klar og af sted gik det, ned af fjeldet fuld fart, først snescooteren, så Jan Erik med 6 hunde spandet og bagerst Lars med sine 4 hunde. Dreje problemer opstod da hundene ikke rigtig forstod at de skulle følge snescooteren, af og på igen, begge spand var nu på den rigtige side af vejen, jeg løb frem mod scooteren, hørte desværre ikke at Jan Erik råbte at jeg netop ikke måtte slippe spandet her, da han ikke kunne få ankeret sat fast i isen!! Nu satte vi af sted fuld fart mod skoven på snescooteren, hundene var ellevilde for at bruge nogle kræfter og hov - Jan Erik blev slæbt efter slæden hængende i metal bremsen og slæden bumpede af sted liggende på siden fuldfart efter hundene. Blodet løb ned ad Jan Erik ansigt, men han slap ikke. Jeg fik Kjell til at stoppe igen, af i en fart og hen og fange hundespandet. Jan Erik havde fået sneankeret i hovedet men var klart på at fortsætte, hundene skulle trænes det var vigtigere. På snescooteren igen og af sted, men hvad var nu det??? 

Jan Erik havde ingen kontrol over slæden, den var brækket! Nyt stort problem!! Af scooteren igen og jeg løb hen og fik fat i hundene, men de havde bunker af energi og havde ca. kun løbet 1 km. Fat i Kjell, han måtte køre foran på snescooteren, jeg satte mig bagpå med en håndline spændt på lederhundene og langsomt gik det nu op af fjeldet igen. 2 gange måtte jeg slippe linen for ikke at ”rykke hovedet af hundene” da Kjell misforstod mine ordre og satte farten op i stedet for at bremse! Men til sidst lykkedes det os endelig at komme op til vores trailer. Jan Erik tog slæden som Bjarne Riis tog sin cykel under Touren og smed den ad H. til i sneen! Drømmene brast om gode træningsture på Danler slæden og et Nordisk mesterskab forude. Hundene var friske – men jeg var træt og Jan Erik måtte lappes sammen. 

Efter at have sundet os lidt i hytten begyndte vi at ringe rundt for at skaffe en ny stang til slæden. Fra Østrig var der bid, Ernst Danler havde en stang på lager og ville sende den ekspres. Så var den del af problemet løst da vi også måtte låne Sven Plesners slæde såfremt stumperne ikke nåede frem til løbet. 
Jan Eriks forældre var med på at bringe vores gamle OT 2000 slæde til Randers til Birthe og Gert Kronholm som samme aften skulle rejse op til os, for så havde vi da også en træningsslæde til dagene optil løbet.
Så der findes ikke problemer – kun opgaver!!

7.2.: Dagens 10 km sne træning som foregik med 3 stk. 4 spand på is spor. Det blev en succes tur og Jan Erik lånte Lars's nye slæde. Jeg kom med hele turen rundt på snescooteren og sikken et spor, fjeld, skove og 2 søer der skulle krydses – det var en rigtig flot tur.
Der blev diskuteret slæder og teknikker ved aftensmads bordet, hvor Birthe og Gert nåede frem til at få en bid mad med. (og de havde en hel slæde med!). Tusind tak for hjælpen! 

8.2.: Træning på OT 2000 hundeslæden de 10 km med 6 hunde. Hundene flyver af sted, de er helt vilde og der kommer sne. Rigtig godt træningstur men desværre nogle småskader på trædepuder ved 2 af hundene. 
Det er tæt på tøvejr og hundene står i vand/is på stakeouten. Ikke godt. Vi håber på mere sne!!
I Run vores leader tæve har fået infektion ved neglene og i trædepuderne på begge forpoter og de er meget ømme! Endnu mere bad luck!! Jan Eriks humør er helt nede og vende igen. Vi starter straks med at pleje hende men det ser slemt ud – mon hun kan løbe om 2 dage? 


9.2.: Shoppe dag i Svenstavik, der skal provianteres. Det er flot vejr, det sner igen hele eftermiddagen. Godt for sporet i Åsarna som vi har beset på hjemvejen. I Run og nu Morris har meget ømme poter, vi smøre og plejer!! Skal Thor med i stedet for? Der er endnu ikke kommet nogen pakke fra Østrig! Vores ski til Danleren bliver gjort klar i vallerummet i kælderen. Der vokses og vokses og vokses. Hygge med kælketure og ski resten af dagen.

10.2.: Veterinær tjek dag. En gyser. Mon I Run ville blive godkendt? Og såfremt var hun så klar? Vi diskuterede det meget og gik med hende i en håndline, hun trak fint – det gik noget bedre. Morris støttede fint på poterne igen, ingen problemer. Vi var på pladsen i god tid, hilser på de andre hundekører. Startlisterne blev udleveret. Vi kom til at holde næsten forrest i vet. køen, noget nyt og det fungerede fint. Dyrlægerne tjekkede hundene som de betegnede som fine med fine poter!! Så det var nu helt op til os selv hvilke hunde vi ville vælge til løbet i morgen. Tilbage ved hytten – stadig ingen pakke fra Østrig. 

11.2: Løbs dag 1 var kommet. Stadig var vi lidt i tvivl med I Run. Hun var glad og tilpas, men hvordan ville hun reagere efter 10 km fuld gas? Slædedelen var stadig ikke kommet, så vi lånte Sven Plesner's slæde og brugte vores egne ski. Vores endelige beslutning var at vi ville køre med I Run og Happy, Morris og Maxim. Så måtte vi tage det som det kom. Lars lånte så vores Czar. Jan Erik havde et fint gennemløb, kom i mål til en 5. plads (23.28). Hundene havde arbejdet pænt, men farten kunne have været bedre. I Run havde løbet fint men ikke med fuld gas. Jan Erik var tilfreds efter forholdene og Sven's slæde var lidt anderledes at styre end vores egen Danler. Vi vil prøve at øge farten i morgen. Det vigtigste er at hundene er glade og tilpasse og har hele poter at løbe på! Hjem til hytten og vokse slæder til i morgen. Aften hygge med hele familien, dejligt. Jan Erik er meget øm i hele kroppen efter sit styrt på 1. træningsdag, hagen er ved at hele igen. (det burde nok have været syet). Måske skal man tage et kursus i syning af mænd og hunde?

12.2: Dagen for 2. løbsheat. I Run virker en smule øm på poterne, vi smører og smører poter. Af sted igen fuld fart på ud af shouten, flot ser det ud. Jan Erik kom godt af sted. I mål igen men med en tid på 10 sek. langsommere end i går. (23.38) Desværre ikke hurtig nok, Jan Erik synes ellers der var godt glid i slæden og hundene virkede glade, han har passet lidt på I Run. Vi prøver at bede om, fart i morgen. Så må vi se. Hjem og vokse slæde og pleje hundene og hinanden. Musheraften på skicentret i Åsarna, mormor og morfar bliver hjemme med Zara (mønsterbarn), vi andre 5 tager af sted til en gang hundesnak, hygge og god mad. 

13.2: Sidste heat af årets nordiske mesterskab og DM på slæde. Nu gælder det. I Run virker frisk her til morgen. Vi smører hendes poter og i dag får hun lov at løbe uden sokker! Jan Erik får en kanon start. Tiden på sidste heat er (22.29) 1 min. og 9 sek. hurtigere end i går! Sådan skal det være når man beder om fart! Men desværre ikke nok til at avancere, Jan Erik og hundene slutter på en samlet 5. plads ud af de 15 startende spand i 4 hundeklassen. Han er ikke helt tilfreds men hundene har løbet fint efter forholdene og I Run har gjort hvad hun kunne på ømme poter. De ser fine ud og er hele efter sidste gennemløb. Det er det vigtigste. Jan Erik vinder DM på slæde! Lars slutter som nr. 11 totalt, 8 min. og 21 sek. efter Jan Erik.
Præmieoverrækkelsen finder sted på løbspladsen, hvor Jan Erik bliver kåret som Danmarksmester og Lotte Frost vinder sølv og Lars Bundgaard bronze. Zander er stolt af sin far!
Hjem til hytten og hygge med hundene. Zara har sovet under det meste af løbet i sin barnevogn, hun har været utrolig nem at have med. Det har været skønt at have mormor og morfar med til løbet, de er kommet lidt senere op på løbspladsen, så der har ikke været så meget stress på om morgenen i hytten. Fint for alle parter. Vi hygger os og begynder så småt at tænke på at pakke sammen og rejse hjem mod Danmark tirsdag.
14.2: Hundene får i dag en lille løbetur for at strække benene. Jan Erik er helt rørt, der er så smukt i området, i dag sner det og alt er stille og urørt omkring ham og hundespandet. Sådan skal det være ud over fjeldet. Hundene er glade og kan heller ikke få nok af sneen. Desværre skal vi hjemad i morgen. 
Vi pakker alle på livet løb. 

15.2: Nu har det sneet i 2 dage, så der ligger 15 cm nysne over alt. Jan Erik ville ønske at der var tid til en lille slædetur, men nej. Vi har planlagt at rejse nedad kl. ca. 9.30 for vi ved jo ikke hvor farbare vejene er efter nysneen. Og vi har meget grej der skal pakkes i bilen!! Vores plan er at rejse til Trösta Gästgifveri i Frykerud (60 syd for Torsby, 250 km Nord for Gøteborg). Turen går fint nedad, vejene er fine, (sne på vejene til syd for Mora) vi er i Trösta kl. ca. 16.30. Vi får vores værelser, fodre og lufter hundene og får et godt måltid mad. Så hygger vi lidt på vores 2 dob. Værelser. Annette og Lars er kørt direkte til Gøteborg for de skal hjem og på arbejde. Vi har holdt kontakt via SMS. Det er nu nemt og rart.

16.2: Afgang fra Trösta efter morgenmaden og hundeluftetur. Vejret er fint og vi kommer hurtigt nedad mod Göteborg. Vi er alle friske efter en god nats søvn (1. nat på hele ferien at Zara har sovet igennem!) Vi er i fin tid ved færgen, hundene skal ud og tisse inden afgang og vi når det nemt uden stress. Ingen høje bølger en ganske behagelig sejltur hvor vi alle slappede af med godt aftensmad. Vel i Danmark igen til sne. Ikke meget i Frederikshavn men jo længere vi kom nedad i landet jo mere var der at se. Vi havde fået flere SMS' er fra venner i Danmark om den fine sne der var kommet hjemme. Ja sne det var der i Finderup (ca. 25 cm) hvor vi var kl. 20.40. Hundene var i fint humør og glade for at komme hjem i deres hundegårde igen endda til sne.

Så pakkede vi ud og pakkede ud og pakkede ud. Zara kiggede meget på de vante ting og virkede også glad for at være kommet til Finderup igen. Tak for endnu en rigtig god tur til 2 og 4 benede.  

Se billeder & rejseberetning fra 2003/2004 HER
Se billeder & rejseberetning fra 2002/2003 HER
Se billeder & rejseberetning fra 2001/2002 HER

Denne side er sidst opdateret: 01. maj 2005/lf